Φραγκοστάφυλο

image047

Το Φραγκοστάφυλο, λατ. (Ribes grossularia) του γένους (Ribes- Ριβήσιο) είναι
μικρός θυσανώδης θάμνος εύκολης καλλιέργειας, ανθεκτικός στο κρύο, που
ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα και σε όλα τα εδάφη εκτός των πολύ υγρών.
Τα φρούτα του άλλοτε είναι κόκκινα ή μαύρα.

Συγκομιδή και χρήση

image048

Φραγκοστάφυλα γλυκό σε πιάτο

Η συγκομιδή τους γίνεται βαθμιαία Ιούλιο-Αύγουστο, αφού πάρουν το χρώμα τους,
που ανάλογα την ποικιλία μπορεί να είναι: πρασινωποί, κίτρινοι, κοκκινωποί ή
μαύροι (ποικιλία nigra) χωρίς κουκούτσι και χνούδι. Έχουν γλυκειά υπόξινη πολύ
ευχάριστη γεύση και καταναλώνονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε τούρτες,
μαρμελάδες, αλλά και χυμούς φρούτων. Το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να γίνει
ζελέ πλούσιο σε πηκτίνη που η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι σχεδόν ίση με
εκ είνη των πορτοκαλιών

Φραγκοστάφυλο

(Θρεπτική αξία ανά 100γρ.)

Θερμίδες 33
νερό 82%
υδατάνθρακες 5γρ.
Κάλιο 2,80 γρ.
Ασβέστιο 3,6γρ.
σίδηρος 1,2 γρ.
βιταμίνη C 40 γρ.
Πηγή
Groseille, fr.

Αφήστε μια απάντηση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ